Herfstfoto’s

 

De herfst is zonder enige twijfel een van de meest fotogenieke jaargetijden. Meer dan in welk anders seizoen is er een transformatie zichtbaar. Voor de hobbyfotograaf is het aanbreken van de herfst dan ook goed nieuws. Niet alleen is de herfst bij uitstek geschikt voor natuurfotografie, maar ook is zij de aankondiging van de winter. Een seizoen dat zo mogelijk al bijna net zo fotogeniek is. We gaan in op enkele tips en ideeën om mooie herfstfoto’s te maken.

De kleuren in de natuur veranderen nadrukkelijk van de zomer op de herfst en ook binnen de herfst zelf. Dat stelt wat eisen aan de belichting van een foto. De automatische instellingen van uw camera zullen waarschijnlijk onvoldoende blijken voor die perfecte herfstfoto. De zon staat laag, de zonkracht is lager en er is veel meer schaduwwerking in de natuur. Het contrast neemt dus toe. Het risico hiervan is dat juist die unieke herfstkleuren te flets uitvallen of dat schaduwen voor grote, donkere vlekken op uw foto zorgen. Het is dan ook aan te bevelen om een halve tot twee derde stop te onderbelichten. Met name de donkere vlakken zullen er daardoor veel beter uitkomen.

Door de laagstaande zon neemt in de herfst de kans op foto’s met tegenlicht toe. Dit kan uw foto’s flets maken. Tegenlicht kan echter ook op een positieve manier gebruikt worden. Het belangrijkste is dat u een groot voorwerp direct tussen u en het zonlicht hebt. Een grote boom of struik levert een prachtige lichtwerking op met licht dat tussen de takken en de nog aanwezige bladeren door valt, terwijl tegelijkertijd het licht niet of nauwelijks direct in uw camera schijnt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de structuur van een herfstblad die perfect aan het licht komt wanneer het tegenlicht een blad bijna doorzichtig maakt.

De laagstaande zon kan met name in de herfst en in het voorjaar van pas komen bij het fotograferen van wolkenluchten. Als de zon ze van opzij of van onderen beschijnt levert dat een unieke mogelijkheid op om de structuur van de wolken zelf en het bijbehorende kleurenspel van de laagstaande zon op de gevoelige plaat vast te leggen.

Tot slot is de herfst vooral een seizoen waarin je de soms tegenwerkende omstandigheden optimaal moet benutten. Wind of regen kunnen hinderlijk zijn voor een fotograaf, maar bieden tegelijkertijd een kans op een mooie foto. Een echte fotograaf zal er ook altijd zo naar kijken. Denk bijvoorbeeld eens aan de dynamiek die een regen van vallende bladeren aan een foto geeft. Of probeert u zich eens die foto met tegenlicht van een laagstaande zon voor te stellen, terwijl de regen tussen de takken doorsijpelt. Misschien dient zich zelfs wel een fraaie regenboog aan.